Hubungi saya:

Hubungi saya:

Saturday, 26 December 2015

TUTORIAL POTONG POLA DAN JAHIT KURUNG PAHANG

salam...
yipppii..yuppp hurey lalalalala...
tenet dh on dah..
lebih 3 bulan menanti streamyx yang xkunjung tiba
akhirnya, dah pun dipasang kat umah sewaan ni..
umah sewa je mampu..
umah sendiri on d way insyaallah dua tahun lagi bru dpt duduk..
huhu..doakan yan panjang umur yek..
nak gak merasa duduk kat umah sndiri...
asyik2 umah sewa je..boring seyhhh...(boring ke? padahal xlarat nk byr duit sewa kan..huhu)

ok skang tnpa bnyak bising, upload la trus tutorial yang dijanjikan lama sudah. maap yek..im very  de bizi2 kononnye n xde masa nk mengambil gambr...jahit rushing dub dab dub dab je sebab takut cust marah jahit lambat2.  ditambah xde internet laju, cmne nk jengah blog kan.

tutorial kurung pahang..yan bru je upload di page fb. skang copy paste kat blog trus sebiji-sebiji ayatnye sebab malas nk type ayat lain sbb mmg ayat yg sama je nnt. hihuuu..


lets goooo....

Mula2, kena tahu dulu la ape tu kurung pahang atau pesak gantung. 
Ade yg ckp kurung riau. Sy pun xtau la mana satu. Yg pernah dgr kalo rupa bntuk mcm ni, kita panggil kurung pahang atau pesak gantung. Riau ke kalimantan ke jawa ke mmg xtau...hihi..
Sebuah kurung pahang mesti mengandungi:
(Perkataan sebuah mcm xsesuai je kan...haha)
1. Badan hadapan
2.badan belakang
3. Lengan kiri
4.lengan kanan
5. Pesak atas kiri
6. Pesak atas kanan
7. Pesak bawah kiri
8. Pesak bawah kanan
9. Leher kurung (ni xsure la masuk skali ke tk dlm isi kandungan..haha..hentam je la kan)



POTONG POLA BADAN DEPAN DAN BELAKANG

refer nombor dipicture yek:

1. Lipat dua kain. Sebab kita nk potong terus hadapan dan belakang skali arung. Pola badan sy plak sy buat terus je petak xde kiri kanan. Sbb senang nl lukis pola masa kat brown paper.

2. Pinkan, buat basi tepi, bahu semua 1/2'. basi bawah badan buat 1'.tanda setiap garisan jahitan jika anda khuatir jahitan bengkok2 nnt.kalo dah pro, tnda sikit2 je pun xpe..

Pastikan lipat ngam2 yek..nk jimat ruang kain. *

3. Potong dengan konfiden

4. gunting garisan tgh lipatan tu tadi sebab kita nk pola belakang sekeping, depan sekeping.

Siap dah pola badan.

POTONG POLA LENGAN KIRI DAN KANAN

1. Lipat dua kain. dibrown paper tu sy lukis bulat2 tiga merah tu brmakna lipatan tu nnt jangan potong, just lipat je ye.

2. Dah siap potong. Uolls potong dua keping la nnt untuk kiri dan kanan. Tangan uolls kan ade dua.huhu

Siap dah lengan.


POTONG POLA PESAK BAWAH

1. Mcm biasa, nmpk ade tnda lipatan tu, lipat dua kain, letak pola, pinkn dan tanda basi. Buat basi 1/2'. Basi lipatan bawah tu 1'. Kena folo pola badan punya basi.

2. Potong dengan konfidrn lagikk

3. Ni la rupa pesak yg dh dibuka lipatan. Dah xpayah usik nk potong tgh plak. Biar je mcm tu.

4. Potong lagi satu pola tuk dpt dua keping kiri dan kanan..

Doneee....next is pesak atas



 POTONG POLA PESAK ATAS

1. Lipat dua kain. Tanda basi 1/2' keliling

2. Potong dengan kembang idung sbb trlalu konfiden..huhu

3. Siap potong. Buat dua gak la yek sbb nk kiri kanan. Pinkn pasangan pesak masing2 supaya xbrtukar2 pasangan. Tujuannye xnk bg pening uolls. Kadsng masa tu duk abis sbb belek2 pasangan pesak tu je tau tk. (Pengalaman sndiri)


4. POTONG POLA LAPIK LEHER HADAPAN DAN BELAKANG

Kalo nak diiukutkan masa zaman yan blaja dulu, cikgu suruh iron lu kertas gam kat kain n baru lukis. Ini disebabka kain gam ni kalo kena iron die akan mengecut sikit. So ukuran akan jadi lari2 anak sikit. Tapi disbbkn dah pro sikit..akakkakaka..yan bantai lukis dulu n baru tmpal. Nnt masa jahit u pandai2 la lebihkan sikit dalam sengah tapak kecik dari garisan yg dilukis. Sikit je jgn bnyk plak. Nnt over plak tbesar ukuran leher tu.

Ok details cara tmpal dan lukis lapik leher yan dh share lama dh kat blog. Kalo rajin boleh la pi tgk. Kalo xrajin mmg xdpt ape la..huhu...

n nnt yan akan wat satu tutorial khas cara jahit lapik leher kurung langkah demi langkah simple. Insyaallah kalo ade kesempatan.

Ok dh siap semua potong pola. Next kita pi mnjahit setiap bhagian


*alamak, yan baru perasan xde watermark pada picture2 potong pola...lupa daaa..halal la...spe curi yan potong tangan uolls...kiki...ade ke yg nk curi....bajet retis konon kan...


PART MENJAHIT NI ALL THE BASIC STEP JE YEK. OK YANG PART LEHER NI NNT SY AKAN POST ENTRY KHAS DETAILS DARI LUKIS , TEBUK LEHER DAN CANTUM BAHU. KALO XPAHAM JUGAK, XTAU LA NK CKP MACAM MANA...MEH DTG UMAH YAN MEH AJAR FACE TO FACE...AKAKAKAKAKA....




1. Tebung lubang leher hadapan. Tampal macam ni. Tampal dibahagian luar kain ye..jgn trbalik pula. Pin atau jelujur pun boleh ikut suka demo la asalkan strait xsenget benget.


2. Dah tmpal dgn konfiden, jahit ikut garisan yg dilukis dan potong bhgn lubang leher tu. Snap2 atau gunting gerigi cmtu pun boleh


4. Terbalikkan dan pi la iron bagi kemas rapi dan comel..huhu. dah siap letak tepi dulu. Pi ke leher belakang plak



5. Dengan teknik yg sama mcm lapik leher depan. Pin, jahit dan gunting lubang dan terbalikkan.




6. Dah trbalikkan, iron gak bagi comey molek




7. Dah siap tebung lubang leher depan n blakang, cantum bahu dan lapik leher hadapan dengan belakang pula.


8. Rupa lepas cntum bahu dan lapik leher (gmbar dalam)



9. Rupa lepas cntum bahu dan lapik leher (gmbar luar). Ok dh siap part cntum bahu. So ketepikan la dulu part ni.

*jangan lupa jahit tindih kasih sekeliling leher




10. Step seterusnya, jahit pesak atas dengan pesak bawah.
Mula2 tu susun cmni bg senang nk faham. Kemudian jahit cntum pesak atas yg trbelah tu dulu. Jahit kat tmpt sy tulis 'jahit sini'. Jahitan tu ikut yg sy titik2 kan tu.tggalian basi sengah inci.


11. Dah siap jahit,kepakkan basi dan iron bg kemas. Cam sy malas nk angkat punggung, sy cntum je trus ke pesak bawah.


12. Rujuk picture..jahit ikut anak panah sy dh tulis. Lupa plak nk letak garisan putus2 tu..uolls lukislah sndiri yek..hihuu



13. jahit start dari tengah (Pun rujuk picture.)


 14. Ni hasil jahit td. Dah pun siap smbung pesak bawah dengan atas. Ni gmbr luar



 15. Ni gmbr dlm hasil cntum pesak atas n bawah td.


16. Next kita pi cntum lengan. Mula2 tu susun la dulu kedudukan n pin n jahit. Tgk garisan putus2 tu. Jahit situ dulu.


17. Jahitan td akan stop kat tgh2 tmpat kepak pesak atas atas tu.


 18. Next jahit sebelah lagi lengan dengan pesak atas pada kepak yg satu lg. Jahit dari hujung dan stop kat tgh2 tu gak. Jahit matikan tau jgn lupa.nnt bocor plak ketiak uolls.


19. Kemudian jahit la lengan. Start jahit dari hujung lengan hingga ke tengah td. Matikan jahitan gak supaya kukuh.



19. Ok dah siap cntum lengan ke pesak atas bawah td. Next step is final step.cantum pesak lengan ke badan. Pinkan bahu, bawah badan bg sama n bru jahit.



20. Dah pun siap...
Oh ye..nnt kemaskan lipatan lapik leher dan kelim bawah baju dan hujung lengan dengan jahit silang pangkah, sembat susup atau tindih mesin pun boleh. Janji kemas sudah.

Kacang goreng je kan..hihi...dah boleh save n simpan. nk share pun boleh..no problem...Untuk mereka yg nk tmpah pola, dh boleh dah rujuk nota ni masa nk potong n jahit nnt. Hubungi yan guna wsp tau 0127179652. Lepas tu kalo yan reply lmbt jgn la marah lak yek sbb kdg2 yan kbizian sikit duk potong kain, mnjait, wat keje2 rumah n jaga anak2 kecik tu..hehe..bila phone kat tgn insyaallah will reply as soon as posible.


ok chowwwww.....assalamualaikum....

1 comment:

  1. Thanks for sharing.. Ingin belajar menjahit dirumah dengan pola baju yang sudah jadi? Anda bisa mendownload contoh polanya di Fitinline..

    ReplyDelete