Hubungi saya:

Hubungi saya:

Wednesday, 6 May 2015

TUTORIAL JAHIT KAIN SUSUN TEPI


salam dan selamat pagi
anak2 tido, dan internet pepagi ni laju sikit
so lelaju update blog
Picture ni dah lama tau yan snap, tapi asyik xde masa tol la nk letak kat blog
haiya..mana lah perginya masa tu kan..isk..isk..isk...
dah2..masa tu emas..xpayah banyak bebel kan
lets go...cara jahait kain susun tepi
simple pimple bak hang....

POTONGAN BENTUK KAIN EMPAT SEGI SAMA
 A.  bentang kain yang dah siap dipotong  tu
- kain untuk baju kurung ni die strait empat segi je xde lekuk2 ke ape ke..xde...

B dan C.
 lipat dua kain
-kalo uolls perasan n pd sape2 ade tempah pola dgn yan, yan akan wat pola separuh untuk kain susun tepi tu kan..bntuk pola mcm di B tu kn..perasan tk?..phm tk? huhu...

TANDA BASI ZIP PINGGANG

A,B, C. LETAK ZIP 8' PADA HUJUNG PENJURU LIPATAN XBERJAHIT
-letak tepi hujung dan sebelah atas dan tanda 8' pada kain atau tanda ikut paras zip...hujung zip tu jgn letak paras2 sgt..letak basi sikit sbb kita nk jahit kain tuk pinggang sambung plak nnt..PASTU YG bwh zip tu nmpk kan ada besi kecik tu, tanda dikain by kapur bawah dr besi tu...sbb jarum patah plok kalo jhit kat besi tu..kannn?

JAHIT KAIN DAN JAHITAN JELUJUR UNTUK ZIP

A. SETTING MACHINE JAHIT DI NO 5 (UNTUK JAHITAN JELUJUR)
-hehe..ni mesin jahit lama yan...dah tersadai dh skang...xde no 5, tapi tarik ke bawah sampai last no, kat situ la setting jelujurnya...kakakaka...

B. JAHIT JELUJUR BASI ZIP PINGGANG
- skang uolls jahit jelujur sampai paras ujung zip yang kita tanda tu..

C. JAHIT BETUL SELEPAS HUJUNG ZIP
- bila tapak mesin dah sampai paras tanda hujung zip yang kita tanda tu, uolls matikan jahitan tau...pastu jahit biasa/jahit betul dari paras hujung zip sampai la ke bawah

D. HASIL JAHIT JELUJUR DAN  BETUL
-picture jelas ..belah atas tanda tu jahitan jelujur, yang bawah tu jahitan betul...dun forget untuk matikan jahitan pada paras tanda tu..kang tetas plok zip tu nnt...


JAHIT KELIM BAWAH KAKI KAIN


A. BUKA LIPATAN TEPI MACAM DALAM GAMBAR
- tujuannya untuk kemasan dan mudah diiiron nnt
B. KELEPET BAWAH KAKI
- kelepet ikut basi yang uolls buat kat pola tekap kain tu..kalo 1/2 inci je, so lipat sengah inci..kalo 3/4' so folo la basi tu kan..
C. JAHIT KELEPET BAWAH KAKI
-jahit..jahit..jahit...smpai abis yek..huhu
D. hasil jahitan kelim tu..nampak ke?haha...yan pun xnmpak jahitan tu..kah3

IRON  JAHITAN


A.B.C.D
iron dengan mmbuka basi jahitan macam dlm gambar tu tau..mula2 uolls iron belah dlm dulu, pstu terbalikkan n iron luar plak..tujuannye untuk kemasan la apa lagi kan..

BUAT LIPATAN SUSUN KAIN



yang ni susun kain yan buat sebelah kanan...ada beza sikit cara nk pasang zip tau kalo susun kain belah kanan n kiri.tips mudah, cer uolls tgk picture D tu, hujung kaki berada di sebelah kanan anda..then susun kain buat dari atas tindih ke bawah.. paham tak?adeihh...susahnya nk explain..xreti nk explain cara mudah ni...huhu..meh dtg umah yan meh yan tunjuk directly..huhu

A. bentang kain yang dilipat dua tu,
B dan C. SUSUN KAIN- satu susun kain perlu 6inci..ukur 6' pastu uolls lipat jd 3'. pastu uolls iron..
D. hasil satu susun kain- nampak tak dlm picture tu? pastu uolls ulang la smpai dpt 4 susun kain.. kalo nak buat susun kain 3 je pun boleh..depends pada pola yang uools dh buat tu..kalo pola tu dh kira untuk 4 susun kain, uolls buat la 4..kalo 3 je, so uolls buatlah 3 je..


HASIL SUSUN KAIN


Orait yang ni picture hasil susun kain tu...upss lupa nk btau..susun kain tu uolls buat kat area jahitan kat zip td tu tau...kang ade yang buat kat tepi mana2 plak..pelik plok kain tu hah
pastu uolls jahit kemasan kat ujung susun kain tu dengan jahitan lurus...tujuaannye nk pastikan susun kain tu always sama bila diiron bila dh siap jahit nnt...cer uolls tgk kain2 susun tepi yang korg ada kat dlm almari tu..mesti ada jahitan cmtu kan..so boleh tgk n folo.

JAHIT ZIP DIPINGGANG


OK tadi dah setel part susun kain kan, skang kita nk letak zip. ingat tak tadi kita ade jahit jelujur tuk kita letak zip later tu kan. hah ok skang uolls tetas jahitan jelujur tu.. see the step pada picture A, B,C,dan D tu yek

JAHIT ZIP


tutorial ni yan buat susun kain belah kanan pinggang anda
so cara jahit zip macam gambar atas ni..uolls boleh tgk2 kain uolls kalo nk gmbaran lagi jelas.


JAHIT PINGGANG SAMBUNG



A. sediakan kain berukuran 3.5' lebar dan panjang ikut keliling punggung atau lebih pun xpe...sbb kalo terpanjang nnt, lebihan tu boleh potong
B. jahit macam dalm picture tu..jahit dipinggang yek..lebihkan basi tepi tu sbb kita nk sampul getah pinggang sikit..
C.D.E. jahit perabis keliling pinggang tu tau



SAMPUL GETAH PINGGANG

harap gambar tu dpt mmbantu sbb yang ni susah sikit nk explain by hand la..sob3..boleh wasap yan trus kalo nk paham lebih lanjut..hihi...

yan boleh explain yang ni je, getah pinggang uolls ukur la keliling pinggang ketat uolls..contoh pinggang ketat 28'...so getah tu tolak 5', maknanya potong getah 23' je sbb getah kan memeri..so ok je kalo pendek dari pinggang sebenar.

 KEMASKAN HUJUNG PINGGANG DAN SAMPUL GETAH PINGGANG 


OK SIAP DAH, RUJUK PICTURE YEK..NAK EXPLAIN AREA PINGGANG NI MMG XRETI. HARAP GAMBAR DAPAT MEMBANTU.

oooh ye..lepas dh siap jahit getah pinggang, uolls jahit no 5 kat tgh2 getah sambil regangkan sekali getah tu tau..tujuannya xnk getah pinggang berpintal2 masa pakai kain tu nanti.




















1 comment:

  1. Hehe..t.q...alhamdulillah sy follow ye, halalkan ilmunye ye.

    ReplyDelete