Hubungi saya:

Hubungi saya:

Monday, 16 March 2015

CARA UKUR KURUNG PAHANG PADA BAJU SIAP

Assalamualaikum uolls,
sihat ke idok tu? hihuuu..yan kat sini xbape nk sihat sikit..skang duk achumm...achumm...strottt..strooot (sedut hingus) euwwww..selsema sikit lor...haihhh...where is my antibodi ni..asyik berpenyakit je..since dlm pantang 3 kali kena demam..lepas pntang sekali..pastu diiukuti episod cirit birit n now kena batuk selsema plok..haihhh..dugaan lg kan..sesungguhnye sakit itu dtg dr allah dan hnya allah je yg dpt mnyembuhkan..sedang asyik sakit2 ni, hasrat tuk menjahit dan mmperjuangkan nama YanCotton NTailor xpernah pudar..hihuuuu..cayok2 for myself...insyaallah ade hikmah yg menanti..customer2 trcinta yan please faham yang yan home tailor n mnjahit sorg2, so please bsabar baju2 uoolls yg akan disiapkan...now ari ni yan kat kg..cuti skola..rindu sgt ngn mak abah kat segamat..ajak husben balik kg jap...sori yek...huhu
dan mcm biasalah heaven betol bile balik umah, dpt guna wifi free kat umah ni n bukak laptop n mgupdate blog skejap..ari ni de tutorial  sikit je nk share..cara ukur kurung pahang/pesak gantung/riau pada baju yg dh siap..


ok tanpa perlu mmbebel panjang lg, lets check it out...
 KURUNG PAHANG/PESAK GANTUNG/RIAU

ok ni la die ghupe a.k.a rupa baju kurung pahang yek. ada yg pggil baju kurung xde kekek la..riau la, pesak gantung la n kurung pahang la n so on. tapi yan lebih suka panggil kurung pahang. mula2 uolls bentang dulu baju camni. then kenali setiap part masing2
1. lengan kiri dan kanan
2. badan hadapan dan belakang
3. pesak atas kiri dan kanan
4.pesak bawah kiri dan kanan
5. leher

done...look at the picture molek2 n kenali part2 pnting pada baju kurung pahang anda ye.
ok next sila ambil pita ukur uolls skang, kalo xde suh encik suami , husben, cik abe ,syg intan payung atau cik abg anda anta uolls ke kedai alatan jahitan skang jugak untuk mmbeli pita ukur yg brharga rm1 sahaja..g kedai cepat...nowwww....nowww...haha..


 ukuran2 yang perlu adalah:

1. LEBAR BAHU:
- tgk picture atas tuh..ok ukur kat situ mcm picture tu tunjuk. start dr pangkal hujung lengan kanan n pangkal hujung lengan kiri. ukur dari luar baju yek. STANDARD DEWASA KALO UOLLS BER SAIZ XS 14.5'. SAIZ S 15, M 15 atau 16 n seterusnya...

2. KETIAK
- ukur dari pangkal lengan sampai ke hujung pesak atas...cer tgk pic..smpai kat ujung jari comel yan tu..haha..dun kutuk2 ye..STANDARD DEWASA KALO UOLLSS BERSAIZ XS 7, S 7 atau 7.5 M 7.5 dan seterusnya

3. LABUH LENGAN
- ukur dari pangkal ketiak smpai labuh yg dikehendaki atau pd baju yg diukur..biasa sampai pergelangan tangan je org suka nk pakai kan..

4. BUKA TANGAN
-see d picture. ukur mcm tu la. ukur kat hujung bukaan lengan tu..xyah ukur keliling..ukur sebelah hadapan je..STANDARD DEWASA KALO BERSAIZ XS 6 atau 6.5, S 6.5 atau 7 DAN seterusnya,..tapi kalo uolls nk wat lengan saloma pun no hal...ape de kisah kan...janji uolls selesa..tapi kalo yan mmg tak selesa la..haha...kang nk basuh berak anak payah plok..lengan besar sgt gelebeh je kan..no...no..no


6. LABUH BAJU
-ukur kat hujung bahu yg bersebelahan dengan keliling leher tu smpai kat bawah baju. STANDARD UKURAN KALO UOLLS BERSAIZ XS 34 atau 35.S 35 till 40 n so on..sebenarnya labuh baju kurung ni sampai paras lutut. so ikut ketinggian uolls la yek..cam yan katik je..36 dah cukup..hehe

7.LEBAR PESAK ATAS
-ada 2 bhgn
i. bhgn atas
ii.bhgn bawah
ukur mcm dlm picture tu yek.
hok ni standard size pun ade..tapi xingat plok..nnt yan update yek..hihuuu

8. KELILING LEHER
-ukur keliling bulatan tu yek. start dri kat butang smpai tali butang je..yg tengah2 parit tu xyah. hok tu pepandaila tailor anda gunting nnt. STANDARD SIZE DEWASA, 17.5 hingga 18..19 tuk orang big2 kepala sikit..hehe

9.LEBAR PESAK BAWAH
- Ukur cam dlm pict tu..biasenya kalo org kurus kita ambil 5 je..kalo nk kembang tu letak la 6.5 ke..jgn over kembang plok..kalo bdn big2 tu amik 6.5 pun xpe dah..kalo big2 gemuk lg bole kembang smpai 8 kot..hihi

oraittttt...senang je kan nak ukur pada baju ni...simple pimple little star..lallaalala...nyanyi plok...hehe..
so uolls selamat mencuba...ank yan dah ngek ngek merengek kat belakang ni..yan duk baringkn die atas sofa belakang punggung yan ni..umar ni manja bebeno..kalo xnmpk muka kita, nangis selalu..haiiihhhh..sabo je la..
oraitttlah (bape bnyak orait da?) smpai sini sje pjumpaan kita...bye....

1 comment:

  1. Thanks for sharing.. Tertarik untuk mempelajari bagaimana cara membuat baju secara lengkap mulai dari langkah-langkah pembuatan pola hingga proses menjahitnya?. Anda bisa mendownload video tutorialnya di Fitinline.

    ReplyDelete