Hubungi saya:

Hubungi saya:

Tuesday, 25 March 2014

TUTORIAL BLAUS PART 1

Hi there, hah lama betul aku mnyepikan diri kan..maklumler idup  dah macam org nomad kan smenjak dua menjak ni..dari duduk luar, terus masuk utan. then keluar semula...jauh plak tu...balik ke kelantan...tanah bumi tercinta en husben...now insyaallah permanently duduk di bachok
as long as jika masih kekal kerja di kist...and for surely we are pjj couple again n again...sob3....

ALhamdulillah..setelah dua tahun ijazah yg ade tersimpan molek xberusik,
akhirnya ade gak org nk bagi keje dgn degree yg sedia ada tu
xsia2 blaja mcm nk gilo dulu...ikutkan ati mmg nk jd fully housewife je sbnrnye
tapi dalam kepala otak ni ade agenda yg trsembunyi yg harus dperjuangkan n diperkotakan (cewaaahh)
aku nk keje, kumpul duit sikit2 tuk tambah kecanggihan mesin jahit n sekaligus boleh la tambah modal tuk berbisnes sndiri, insyaallah...imipianku tinggi..nk bukak butik gitu...tapi xpe..slow2..kite bermula dari bawah..kelak belajar jatuh bgn kehidupan berbisnes...
jenguk2 blog...sunyi plak tgk..xtau nk update ape...almaklumlah dah sebulan lebih stop mnjahit
insyaallah akan bermula smula mnjahit bila everythink dah setel
dah setel means: i nak setup tmpat mesin jahit, nk beli meja besar tuk potong kain, nk beli kerusi, n bla..bla...bla...(kan baru pindah rumah,..keadaan masih serabut la katakan..huhu)

ari ni xde kelas, maknanya xyah mengajar..dari xtau nk update ape..bek update blog dgn tutorial jahitan..
ok murid2..ari ni kita  belajar membuat pola blaus..simple kacang goreng and kacang dal...
Lets goooooo......

Ukuran yang perlu:

1.Lebar bahu
2.keliling dada
3.kelililng pinggang
4.keliling punggung
5.Labuh baju
6.Labuh tangan
7.Buka tangan
8.keliling leher

ok done..tu je tuk ukuran yang perlu anda ketahui..hehe... .

orait next kita blaja kire2 ok...tujuannye untuk kite guna pada pola nanti

1.Lebar bahu = 1/2 daripada bahu
 contoh: bahu=15'.....15/2=7.5'

2.keliling dada= 1/4 daripada keliling dada
contoh: dada=36.....36/4=9'
* boleh tambah kelonggaran pada dada
+1/2'=longgar sikit je
+3/4'=kelonggaran normal/standard
+1'= longgar banyak
+2'= longgar jubah (kalo nak blaus hang besaq macam jubah boleh tambah kelonggaran gini..haha)
contohnye aku amik kelonggaran standard, maka keliling dada bersamaan
= 9' + 3/4'

3. keliling pinggang

cara 1
= 1/4 daripada keliling pinggang + 1' ( untuk dat) + 3/4' (kelonggaran standard)
contoh: pinggang=34.....34/4= 8.5' +1'+3/4'

cara 2
xyah ukur pinggang pun...kite amik je garisan dada n punggung, then gariskn..masukkan ke dalam 3/4' n then buat dat..kompem ngam2 punye..ni style aku blaja kat giat dulu...hah xpaham?hah nnt skrol bawah aku tunjuk guano nak buat...okeiiii..haha

4. keliling punggung=1/4 daripada keliling punggung
(konsep die sama macam ukur dada tu..sebijik serupa.,,huhu)
contoh : punggung=40....40/4=10'
tambah kelonggaran standard
maka, 10'+3/4'

5. Labuh baju= suke ati hang la nk labuh tang mana..kalo standard blaus smpai paras punggung je

paras pinggang + (paras pinggang ke punggung)

paras pinggang means dari bahu ke pinggang ye, biasenye 15'..tuk yang tinggi tu amik 16' pun xpe..untuk rendah amik 14'..

paras pinggang ke punggung tu amik 8' (dari pinggang ke paras punggung normally untuk dewasa adalah 8'...tapi kalo org jenis tinggi sikit tu boleh je letak 9')

jadi total adalah 15+8=23' (labuh standard untuk blaus)

kalo korang nk buat ala-ala muslimah, silakan tambah lebih dari itu...ukur la smpai paras lutut ke kan..no hal

6. Labuh tangan
 suke hati jugak nk labuh tang mana...biasenya kena ukur dari bahu ke pergelangan tangan.

7. buka tangan= 1/2 daripada keliling buka tangan
contoh =keliling buka tangan=14.....14/2= 7'
nak besaq lg pun bole..tapi nnt lengan tu gelebeh jgn cari aku ye...huhu..


OK done...finish untuk semua kerja kire mengira...pehe ke dok?dok pehe? xpo....slow2 folo..nnt lama2 mesti paham...


8. Keliling leher= 1/6 daripada keliling leher

contoh: keliling leher=16....16/6=2..67'

next entry nnt kite tgk lukisan pola lak yek...camera then tertinggal plak nk masuk gmbr pola...sok la upload..huhu...selamat mencuba.....




2 comments:

  1. Salam sis..maaf lari topik..saya nak tanya macam mana nak buat pola baju kurung moden cutting longgar ya? Ukurannya macam mana?

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing. Tertarik untuk mempelajari bagaimana cara membuat baju wanita model terbaru tanpa harus mengikuti kursus jahit?. Anda bisa memanfaatkan pola baju wanita siap pakai dari Fitinline.

    ReplyDelete