Hubungi saya:

Hubungi saya:

Tuesday, 21 October 2014

TUTORIAL JAHIT LEHER MENYUSU (LEHER KURUNG)

Assalamualaikum..yuhuuuu...tutorial uploaded done..
hah suke la tu kan dpt tutorial ri ni..yan ajar cara jahit leher menyusu jenis simple pimpe je dulu..
jenis baju kurung punye leher..biase? eh...yan suke tau...simple dan selesa...mudah sgt nk nyusukan anak..nak yg jenis berzip? lek2 dulu..bak kate pepatah, pelan2 kayuh...kite blaja hok mudah dulu..nnt dah terer bru la upgrade ke pesen yg len plak kan..eleh..padahal tailor blogger len dah laju dh upload nota leher menyusu macam2 pesen kan...akakaka..kite ni yg bru nk terkedek2 kejar...

aik...rajinnye yan ngapdate blog ri ni..yan balik kg uollsss...balik sgamat johorku yg trcintun (mata pndang aatas)..pastu pinjam brukben, eh no no no...streamyx kat umah ni..baru boleh open laptop n update blog..kat lipis nuh xpasang streamyx lg..brukben pun x..slalu on9 guna tab je..n byr kat maxis rm2 sehari tu..puiiii..mahal...limit 100mb je plak tu..baru nk klik2 dh abis limit..cmne yan nk update blog gitu kan?spoiler betul..dgn bizi jaga anak lg, mnjahit lg, tempahan pola la (cewahhh mcm bizi sesangat la bunyinye...kiki...badan de satu je kan..semua bnda nk wat sndiri..so tu yg kureng masa tu kot)...tambahn kat lipis tu mmg nk pasang streamyx kalo boleh, tapi xde masa lg nk pi tm..(xde mase ke buat2 xde masa?wuuuu) ala..mmg xsempat la...ni cuti sekola balik kg plak...depabali pulok..nk g dftar tenet pun tm tutup..aiyoyaiiii..

ok lah..stopping borak2 kosong..mukadimah dh abis..lets start de tutorial jom...

sebelum tu meh yan tunjuk picture baju menyusu yan punye dulu ek..ok..yang ni jenis baju matching tau..so yan guna bhgn atas bdn corak, bawah kain plain (dun forget eh, fabric by, japanese cotton....matching collections,.hik3..i luv it very much) tapi konsep die sama je cara kita jahit cantum potong kat leher tu..


upss..picture sedondon ngan baju anak plok..nk wat guano trlupa nak snap picture solo2..ari tu siap jahit baju ni trus amik dua2 terus..kiki...len kali la amik satu2...tunggu rajin yek...ngih3...hehe..siap de jahit manik lg tang pinggang tu..ahaiiii...aksesori tambahan la konon..jahit huduh2 je..xsempat nk manik mengurai bagai...jahit ombak2 je..kasi perabis stok manik dlm box tu..kiki...orait..nmpk kan baju menyusu yan tu..nama baju tu ape? jubah a shape je la..nmpk slim je tu?..alah..pin sikit belakang tu bg ngam ngan patung..hah..nmpk cun sikit kan...dah tu uolls ingt baju on9 jual bebanyak tu xwat mcm tu ke...taktik photographer je tu semua nk bg bju tu nmpk cun...mcm la kite xtau kan..kah3...

dah..dah..dah...stop merapu..lets go to step 1 to akhir bebeyh..

vrooooommmmmmmmmmmmm........

STEP 1: SEDIAKAN KEMASAN SINGLET/LAPIK BADAN DALAM MENYUSU


1. A- sediakan singlet menyusu dan jahit tepi kawasan leher dan bawah singlet sahaja

bhgn bahu dan ketiak tu xpayah..dlm gmbr tu yan dh terjahit tepi dh..kiki..abaikan..sile folo step yg lg bgus tau...kalo dh trjahit mcm yan pun, xpe je..no hal baju sndiri kan..ngeh3

2. B dan C-jahit kelepet leher menyusu dengan jahitan silang pangkah

yang ni uolls kelepet dan jahit pakai silang pangkah lg kemas sbnrnye..tapi yan agak malas masa ni, so tindih mesin je...janji kemas sudeyh...

3.D- hasil kemasan leher pakai tindih mesin..kalo silang pangkah xnmpk sgt la jahitan tu kan..tu yg kemas tu sptutnye

4.E- hasil akhir---leher dah kelepet, bawah singlet berjahit tepi

ok done siap tuk step 1

STEP 2: SEDIAKAN LAPIK LEHER MENYUSU


1. A- tekap pola bulan leher ke pelapik leher staflex yang telah ditampal dengan kain tu yek.

pening? hehe..cmni...mula2 tu uolls sediakan kain perca yg cukup2 tuk saiz pelapik leher tu. pastu uolls tampal la kain bergam/staflex nipis yg khas untuk jdkn lapik leher punye ni ke kain perca td tu. saiz staflex pun potong agak2 la jnji muat nk lukis pola bulan leher tu. Camne nk tampal????
ironnn...yg bahagian permukaan xberkilat tu tau yg kena iron..kire bhagian berkilat(bergam tu uolls letak bawah bertemu dgn permukaan kain bhgn dlm).. iron tu uolls tekap2 je..bagi die melekat sudeyh..
nape ye tak lukis dulu baru tampal staflex tu? sebab...kain gam ni kalo kena iron, die mengecut.. so untuk elak ukuran tu menyimpang ke alam barzakh (amboi...cabuiiinye mulot) hoho...means kite nk elak dri ukuran tu lari kan, so kite tampal siap2...then bru lukis..baru la ukuran tu xeffect..ye dok?? cer pk sekejap...

2. B- potong lapik leher

orait dah siap tekap cantik2, dan lukis molek2, uolls potong la..jd mcm dlm picture..yang bahgian tgh2 lubang leher tu jgn usik yek..biaq dulu...lek2 dulu..ok pi ke next step

3. C- jahit tepi ikut tang bahagian luar kain ye..bagi nampak kemas

jahit tepi all keliling lapik leher tadi..jahit tepi ikut bahagian luar..tujuannye untuk kekemasan jahitan tu..mmg kalo kita nk jahit tepi kain yg dh siap potong mmg uolls kena start dri permukaan belah luar kain tau...tujuannye? again nk jelaskan..kekemasannnnnnnnn...

4.D- hasil akhir pelapik leher yang telah dijahit tepi

mudah je kan...simple sgt ni...dak tadika pun bole buat (tapi kompem senget benget..ngah3)

STEP 3: CANTUM SINGLET KE POLA BADAN HADAPAN


1. A- Sediakan singlet yg telah dikemaskan tadi
2. B- sediakan pola badan hadapan

ooh ye sebelum terlupa..nak bitau ni hah...kalo dlm picture tu tgk pola bdn hdpn nmpk dh siap2 bjahit tepi kan..huk3..tu yan dah trlupa step..sbb blur2 gitu mase mnjahit ri tu..

so step sebenonye tu cmni..
dah siap potong pola bdn hdpn tu, uolls jgn jahit tepi dulu..nnt dah cntum lekat dengan singlet baru jahit tepi yek..pehe dok?


3. C- susun singlet menyusu ke atas pola badan hadapan

bahagian luar singlet bertemu dengan bahagian dalam pola badan hadapan. rujuk picture dengan jelas yek...

4. D- sama je mcm C..saje nk tunjuk details sikit konon..harap paham sudeyh..ngeeee

5. E,F- jahit keliling hujung singlet ke pola badan hadapan

kan tadi dah susun kan...so uolls jahit ujung2 je..setapak mesin...start dari bahu smpai ketiak sampai la bawah baju..kire cntum je la singlet tu dgn pola bdn..jnji melekat sudah.

6.G- hasil cntuman singlet dan pola bdan hadapan

ok dh siap cntum..pastu uolls pi jahit tepi keliling belako tu yek..hah baru lah kemas..konsep ni kite guna pakai sbb nk dpt kekemasannnnn..ape die murid2?? "kekemasan"...oraittt...gud girl...hehe

7. H dan I- singlet dan pola hdpan yg telah bercantum dan berjahit tepi keliling

saje nk tunjuk details gitewww...harap faham ye dearrr

STEP 4: CANTUM POLA BADAN HADAPAN DAN POLA BADAN BELAKANG


1. A- Sediakan pola badan belakang

sila jahit tepi siap2 ye untuk pola belakang ni.

2. B- susun pola singlet+ pola hdapan tadi ke atas pola bdn belakang

sila rujuk picture ye cmne nak susun..jgn terbalik pelik plak..folo de gambar je la senang. xpun uolls imagine sndiri...mnjahit ni kena banyak imaginasi..kikikih...

3. C- more details about B

serupa ja macam B..tapi gambaq jelas lg ni...so uolls susun mcm tu tau...untuk mengelakkan tersilap bhgn luar dan dalam. sekian...hihi

4. D dan E- cantum singlet+pola hdapan dengan pola belakang

oraittt...now uolls jahit bermula dri bahagian hujung bahu ke leher..kiri dan kanan..see the picture ye..susah nk terang kalo tulis2 ni..

5. F- hasil cantuman bahu badan hadapan dan belakang 

taraaaa..siap dh cntum bahu...mudah je kan...

6. G dan H- iron jahitan bahu

hah pastu uolls iron la jahitan bahu tu..cmne nk iron tu , uolls tgk gambaq je la senang..kenapa kena iron?okeyh jawapannye still sama ye...kekemasannnnnn...

STEP 5: TAMPAL LAPIK LEHER KE POLA BADAN

(gambar bagi xtraa large so that uolls tak pening2 untuk Step yg sgt2 penting ni..wuhuuuu)

1.A- gambar sambungan mse step mengiron bahu tadi..kiki

2. B- bentang bdn hadapan dan belakang td kat iron board

3.C- Lipat tengah bdan hadapan dan belakang

clear tak kat picture? harap paham la yek..lipat pastu uolls iron.
tujuannye nk dpt garisan tgh2 badan. so nnt senang la nk letak pelapik leher tu betul2 jd kat tgh2..so xde la kes leher uolls senget benget...ye dok..

4. D- bukak lipatan badan

see...dh siap iron tu, uolls bukak or bentang mcm dlm picture..nmpk kan garisan tgh2 badan tu. hah garisan tu la as a guide nnt nk letak lapik leher..

5. E- tepekkan lapik leher ke badan hadapan dan belakang

jangan silap tertepek kat belakang bdan plak ye yg nursing punye area tu..ala xpe..singlet tu as a guide jugak..bole guna untuk beware..
ok..uolls susun mcm dlm picture tu yek..make sure garisan bahu mesti strait kiri dan kanan dan tengah2 alur leher tu strait dengan garisan tgh badan yg uolls dah iron tadi. so that leher menyusu nnt akan jd strait.

6. F,G dan H- proses menge "pin"

pin la keliling lapik tu ke pola bdan untuk guide masa nk jahit nnt..kalo nk jelujur guna benang n jarum pun boleh..asalkan melekat...so nnt bile jahit xde la lari2 lapik leher tu kan...
PERINGATAN YEK: masa pin dengan peniti atau jelujur tu jgn la smpai terkena dekat singlet menyusu tu..kang berlubang plak singlet tu pas hang jahit dan tebuk leher..so ati2 yek...pandai2 la tgk2 lapik singlet tu mse uolls pin2 tu..


STEP 6 (FINALLL..HOOOREYYY): JAHIT LAPIK LEHER, TEBUK LEHER DAN KEMASKAN LEHER.


1. A dan B- jahit keliling lapik leher
2. C- gunting bahagian tengah lubang leher 

beware yek..jgn terjahit singlet dan terpotong singlet dlm tu pulak..abisssss baju uolls nnt...ngeee..

3. D dan E- lipat ke dalam lapik leher dan kemaskan dengan jahitan tindih mesin

folo the picture tu yek...konsep die sma je mcm uoolls kemaskan leher kurung biase tu kan..uolls skroll down tutorial yan sebelum ni..ade yan bagi note..serupa je cmtu...


oraitttttt....setel dah tutorial kita ari ni..phewwwww....letih nk mikir ayat...keh3..
harap uolls paham yek...jgn lupa praktis make perfect tau..mnjahit ni kena praktis sokmo..mula2 tu mmg la jhitan mcm hampeh..nnt dh biase mesti terer punye...


sebelum mengundur diri, jom uolls klik2 ke page ni cotton for u...page yan ni tau..hihik..promote gitewww:

https://www.facebook.com/cottonForU

jom ler cuci2 mata tgk fabrik japanese cotton (jc) yg best ni..
bagus tau kain cotton ni untuk yg baru nk mula2 blaja mnjahit..kain ni mudah sgt dijahit..nme pun cotton kan..mak yan dulu pernah ckp..kalo nk blajo menjahit ko guna kain cotton je dulu..senang nk potong nk jahit..sbb sifat die yg xlicin tu kan..
risau kain mahal salah potong nnt n rugi??
alah xdenya..insyaallah xde salah potong pun...sebenarnye kalo kite beli mahal2 la lg kite hrgai tau..mse wat pola, potong kain, jahit dan sbgnye tu la kite buat dgn brhati2 sbb kain best punya pasal.so that xdelah hasilnye cincai boncai..tul tak.

ok lah...abis dah iklan...so uollssss.....selamat mencuba tutoriaal ni yek...cayok2

1 comment:

  1. Thanks for sharing.. Mencari harga mesin jahit singer yang murah dan pas dengan kantong anda?.. Intip koleksi produk mesin jahit dari Fitinline yuk..

    ReplyDelete