Hubungi saya:

Hubungi saya:

Saturday, 20 December 2014

SI JANTUNG HATI KAMI YANG KEDUA



Assalamualaikum
Alhamdulillah dapat menjelmakan post lagi di blog yg xseberapa ni. Hari ni ada waktu terluang dan baru pakai brukben digi plok (sebelum ni pki umobile sebulan..pastu lupa no telefon n xtau letak kad kat mne, so nk topup xleh..trus beli digi plak skang..saja tukar angin..) Alhamdulillah juga hari ini da masuk hari yang ke-19  dalam tempoh berpantang. Yan dah selamat melahirkan a.k.a bersalin secara normal dan induce deliver  pada 2hb disember 2014 ari tu pada jam 7.10 malam. Baby yan lelaki dengan berat 2.05kg je ketika dilahirkan kedunia. (Imagine cpt how so cenonet  baby yan tu..hihi..) Tak sangka sangat yan terpaksa dan dipaksa bersalin dalam usia kandungan baru je masuk 36 minggu. Dokter kata bayi 36 minggu dah dikira cukup bulan dah..Cuma kurang minggu je.. Xcukup lagi 4 minggu uolls.sob3..kisahnye agak tragis…nak tau tak..hihik..let’s check it out (xde la tragis sgt pun..haha..saje bikin saspen)

25hb November tu ari last yan buat kerja jahit menjahit, dan sempat juga menghabiskan tempahan pola. Ikutkan ati mmg nk open je tempahan jahit n pola sampai nk dekat2 due. Yelah due sptutnya 30hb disember ni. Tu yg mcm konfiden je kan sihat walafiat smpai due. Tapi pikir punye pikir, banyak benda nk kena setel dekat2 nk cuti skolah ni. Ikutkan Sebab utama stop mnjahit awal mmg sbb buku merah yan ade problem. Dua minggu sebelum tu dokte scan bby n saspek yan alami iugr (intrauterine growth retardation) atau bahasa senangnya baby kecil dan tak membesar mngikut minggu kandungan dan low amniotic fluid ( kurang air ketuban). Pastu ade pegi jumpe doctor pakar hosp kuala lipis dan scan, doc kata mmg bby yan kecil tapi pembesaran bby masih folo graf normal (sbb every scan mmg doctor tanda kat growth chart tu). Tapi bila scan air ketuban, masa tu bacaan 13.2 kalo xsilap (normal 8-18). So yan lega la dan xrisau. Pastu dok bg tarikh lagi suh jumpe pakar lgi after 2 weeks tuk further scan. Tapi yan mntak hosp lipis transfer in kes yan  kat Kelantan je sbb yan bakal berpindah duduk ditanah merah Kelantan pasni. Husben yan kan cikgu n alhmdulillah tahun dpn dpt tukar mengajar di tanah merah Kelantan ( Akhirnye selama 3 tahun lebih berkahwin dan pjj, Allah makulkan doa kami untuk hidup menetap bersama. Syukur sgt2).Yan xkisah bby kecik ke ape sbb bagi yan Allah nk tolong la kot kalo bby kecik, mudah melahirkan.ye tak. Kalo dh besar kedabak, mau xrabak bawah ni hah kan..huhu…mse pregnan anak first a.k.a afina irdina dulu pun dokte ckp bnda yg sama jugak.,..tu yg mcm dh lali dh kalo nk kate bby kecik, bby kecik..sbb bila lahirkan si kakak fina tu dulu lahir2 pun 2.98kg gak..kire besar la tu kan..n hambik, kena episiotomy kaw mse bsalin ..sakitttt…2 mggu duduk nyendeng tau sebab sakit kat part luka jahit tu..orait smbung kisah lagi, mmg bdebar2 ok nk siapkan tempahan jahit n pola..tak sanggup sgt nk kecewakan customer..so menjahitlah yan dgn gigihnye..mse tu bdoa sgt jgn la tiba2 bby prolem n trpkse warded…harapnye biarlah lepas semua tggungjawab bru la nk jd ape2 kat yan, yan redha…

Pastu dalam trkejar2 nk siapkan tmpahan jahit, yan pun naik stress n trkejar2 nk kemas2 and packing barang untuk persiapan berpindah ke Kelantan. Ya allah, serabut sgt mse tu rse. Dah la risau dgn kandungan, lepastu rushing nk berpindah plak lg kan. Hanya Allah je la yg tau keadaan mse tu. Masa dh start cuti sekola tu husben yan tpkse tunggu yan siapkan keje2 mnjahit dulu barulah we all pcking brg..we all pun tkejar2 nk pindah cpt sbb takut yan trbesalin awal, so nnt susahlah nk pindah2 time bpntang. Haru idup betol mse tu. Sob3…ALHAMDULILLAH mggu nk pindah tu, yan dah siap setelkan semua keje mnjahit dan dapat pos baju2 yg ditempah dgn slamat. Mggu tu juga yan pindah ke Kelantan.Bila sampai ke tanah merah, tempat yang kami tuju adalah kuarters atau rumah guru yang ada disediakan di sek keb tmpat husben yan mengajar. Org tanah merah pernah dgr nama sokor tk? Hah xpernah?husben yan org tanah merah sndiri pun kata die xrajin dgr nama sokor tu tau. On d way ke sana, rasa xsedap ati dh. Tau tak kenapa…wuuu..pedalaman ok tmpat tu.. pastu ditamah dgn 15km perjalanan jalan tar berlubang.. hah paling xleh blah, tempat tu xde line 3g..uwwwwaaaaaa…stress bganda2 mse tu rse. Dalam kepala otak mase tu pk what happen to my keje2 menjait online, tempahan pola on9 n jual kain on9 yan nnt?? What Happennnnnnnn?????...ok tambah lagi stress nk tau apa..kuarters tmpt ktrg nk duduk tu sgt2 la kotor, penuh tanah, penuh anai2, penuh lipas n oleh dikategorikan horror la….ya allah rse mcm ade batu blok hempap kat kepala je mse tu. Dugaan apakah yang yan dpt ni. Mse tu dh rse sebulat suara ati xmau sgt duk kuarters pdalaman tu. Tapi husben yan bdegil sgt nk duk dlm tu sbb die kata nnt yan bsalin 30hb n nk msuk sekolah dh..senang die nk jaga time yan dlm pntang ( sbb bsalin kali ini yan nk husben yan yg jaga je. Yan xbalik kg joho suh mak jaga. Sebab anak kedua ni xpe je kot pantang sndiri) so dgn rse sadisnye yan pun setuju je la nk duk situ. Bak kata pepatah, diluah mati mak, ditelan mati bapak. Serba salah sgt. So dgn rse hibanya, yan setuju je la ikut kata husben yan tuk menetap di kuarters tu. Tapi yan tagih dgn husben yan, walau apa pun tjadi, mesti dptkn line internet untuk yan. Xkire la streamyx ke apa ke..yang penting I want a 3g..

So bila dah sebulat suara nk duk kuarters tu, bermula la kisah2 menyayat ati penuh onak duri nk setel keje2 mengemas, membasuh, menyental, mengemop,  mengelap dan sbgnya. Yan sgt bnci rumah yg berbau..bagi yan biarlah duduk dirumah using sekali pun, yang pnting kemas dan xkemproh (org jawa kata..kemproh tu pengotor) Kuarters tu dulu pernah ade cikgu duduk. Katanya cikgu ppuan n bujang. Bila dh kahwin nk beranak die check out. About setahun dh umah tu kosong. Yang geramnye, die pindah dgn mninggalkan barang2 die especially brg2 dpur. Periuk belanga die semua die tggal. Then ada sisa makanan sekali. Bau busuk gler tau. Ya allah, rse mmg mnyampah sgt mse kemas umah tu. Dalam ati ni menangis tau mse duk tolong suami mencuci lntai n sbgainye. Dengan perut trboyot2 mse tu. Sudahnye celah kelengkang ni rse sgt sakit pas cuci mncuci tu. Dah la dokte suspek bby kurg ketuban, pastu boleh plak duk tolong cuci umah bagai nk gila. Sakit sgt kat area ari2 tu. Mungkin sbb kepala bby dah jatuh sgt ke ruang pelvis kan. Mase tu yan doa harap xde pape n mungkin ni senaman yg boleh prmudahkan yan bsalin nnt (sbb org tua2 pnh ckp, nk mudah bsalin, bila usia kandungan dh ujung2 ni kena rjin2kan diri bjalan, wat aktiviti yang mnyumbang kepada mudahnye buka jalan nnt). Ok setel dh mengemas, 3 ari ok bru setel…tu pun xdpt nk susun2 brg. Dapat guna area dpur, tmpt tido je. Kire persiapan ala kadar je la.incase trberanak awal mse tu, boleh dah nk duk situ.kenapa tak pntang umah mother in law? Hoh..xmau la..yan nk privacy..pling truk pun husben sndiri yg jaga..,xmau org len. Lebih selesa duduk diumah sndiri. Ye dok?

Ok, ari sbtu tu (29hb November) yan ajak suami  balik kuarters (sebelum ni tdo umah mertua..mertua duk tanah merah gak tpi kat kaw Bandar..so husben suh tdo situ dulu smntara tunggu umah kering sebab we all kan cuci2 lantai tu semua). Yan nekad sgt ajak  balik kuarters sbb nk basuh semua baju2 baby, baju2 sndiri dan sbginya. Bayangkan pregnen 36 minggu bjalan kehulu kehilir tak bawa satu pun beg pakaian bby ( biasanye nurse klinik dh suh dah packing brg2 bby kalo nk kemana2 bila kandungn dh msuk 32 weeks sbb incase tetiba sakit nk bsalin, semuanya dh ready) tapi yan rilek2 je tau xbwk apa2 pun. Uolls bygkn la, separuh lg brg n baju duk dekat umah mertua lg pastu baju baju bby tinggal dalam kereta lagi satu (pesona). we all kehulu ke hilir guna hilux. haih so serabut okeyh...lepas je wat aktiviti kemas mgemas umah tu, sakit ari2 n celah kelengkang ni makin kuat plak..bitau kat husben, husben wat rilek je.. org laki kan. Paham2 dah la..tapi yan dh rse sgt xsdp ati so ajak gak husben tuk balik kuarters n tdo kuarters. Ok ari sabtu tu setel semua keje basuh membasuh baju n sidai menyidai. Lega dah rse sbb dh prepare baju baby. Cuma ade lagi yg xbeli. Yan lupa nk beli selimut bby, tuala dan sarung tgn bby. Puas cri sarung tgn hok afina punye dulu, tpi xjumpe. Xtau la yan letak mane. Jumpe sarung kaki je. Huhu. So ingt ari isnin tu nk ajak husben ke Bandar tuk cari lgi keperluan bby. Ikutkn we all ade mse 4 mggu lg kan. So husben mmg rilek2 je. Yan yg gelabah sgt takut xsmpat cari. Pastu jamu, n makanan kesihatan dlm pntang pun yan xcari lg. sbb kami xcukup mase nk pegi beli awal2..ari tu nk prepare awal2, husben ckp rilek2 la dulu, kan lmbt lg bsalin. So yan pun folo.

Ari ahad (30hb November) yan check up ke klinik desa area we all duduk tu. Klinik desa sokor, tanah merah. Check2 biase je tuk timbang, check perut,air kencing n rutin2 biasa ibu mgndung. Then yan mntk nurse setkn appointment dgn dokte pakar hosp tanah merah tuk further scan yang kes transfer in dr hosp kuala lipis tu. So nurse kata xleh appointment trus ke hosp. yan kena pergi klinik kesihatan gual ipoh dulu untuk jumpe dokte situ dulu n then brulah dok situ bg appoint ke hosp tanah merah. So yan pun folo. Dpt2 trikh, keesokannye bru dpt jumped dokte klinik kesihatan gual ipoh.

1 Disember, Pagi2 isnin tu la husben yan hantar. Ok mse tu dh siap packing2 brg bby dah. We all nk kluar dr kuarters ke klinik tu ambil mse 45minit gak tau. Jalan truk sgt. Rse fedup je nk keluar msuk ke bndar dsbbkn jalan mcm tu. Tapi apakan daya, dh nk sgt duk pdlaman tu kan. So pasrah je la. Ok smbung cerita jumpe dokte gual ipoh, so bile jumpe dokte, dokte pun scan perut yan. Dok situ pun ckp bnda yg sme, perut yan kecik. Mngndung 36 mggu tapi ukur perut mcm mgndung 32minggu. Its ok la bg yan…yg onting bby sihat sudah la kan..pastu scan afi plak (a.k.a air ketuban). Tiba2 dokte kata afi 7 jek..tpi dok tu rilek je..xde pun ckp bahaya ke ape ke. (tapi sbb yan dh gugel2 kat tenet sebelum ni kan bacaan normal afi adalah 8-18..if kurang dri 8 boleh warded n dpkse bsalin awal) so dh gelabah dh ni bile dok kata 7. Dokte yang scan tu ppuan n lembut je tgk orgnye. Jenis xbnyk mulut n rilek2 je xgelabah mcm patient die ni (yan ler..)so tu yg die snyap je kot xckp bahaya ke ape ke bila afi yan dlm bacaan 7. Pastu dok tu pi la telepon ke hosp tanah merah n amik appointment tuk yan jumped ok pakar kat situ. Yan ingtkn sok lusa  appointment tu. Tetiba dok pakar suh gak yan dtg ptg tu jugak. Mungkin sbb afi 7 tu kan. Tu yg cpt2 die suh dtg scan situ.

Kuar dari klinik n jumpe husben yg sdg mnunggu dlm keta. Afina dh lena tdo dh dlm keta tu (sbb lama sgt tunggu ummi die kuar dr klinik tu hah) longlai je rse tunjuk surat yg dok situ bg tuk dbawa ke hosp tanah merah ptg tu. Yan duk kecoh2 la ckp afi 7. Husben yan rilek je. Huhu..lelaki kan..die nk takut pun bukan die yg beranaknye. So ptg tu pukul 2 tpt we all laju2 ke hosp tanah merah tu. Hasil scan dokte pertama (yg xberapa pakar kat situ) mmg dok tu kata bacaan afi 6 lebih..kalo bg diskaun pun mmg dpt 7 pling bnyak. Sob3…pastu dtg plak 2 3 org lagi dokte pakar ppuan n scan. Tetiba dok kate afi awak ni 5 je tggal.. what??? Tkejut beruk mse tu rse. Dlam ati mmg dh dup dap dup dap xsdp ati. So finally de sorg dok lg pakar tu dtg n wat keputusan tuk yan, die kate wrded la ye.sok awak bsalin. Hoh???mudahnye dokte bg kesimpulan. Warghhhh…rse nk mnangis mse tu. “ape dok?bsalin esok?’’ sempat lg tu beb duk  tnye soklan kat dokte. “ haah.” Dokte tu rilek je jwb ( rilek la sbb die dokte n dh biase dh duk induce patient kan. So bg die biase je..tapi bg kite terkejut beruk la hah)
Dugaan apakah??? Mse turun katil tu lemah dh rse lutut ni, air mata smpat gak meleh setitik dua, suara pun dh ketar2. Nk je mntak tgguh smggu dua lg. tapi dok td ade ckp, afi awk kurg, bby boleh lemas kalo xinduce.so pkse bsalin adalah jalan trbaik. So nak xnk redha je la kan. Yang pnting nyawa anak perlu diselamatkan. Dokte suh warded trus ptg tu. Tapi yan mntak balik nk amil beg pakaian. Ikutkn dokte xbg, tapi yan ckp umah dekat je kat bndar ni. Nak balik sekejap je. Pastu ade sorg dok lelaki cina ni (org yg first scan yan td) bagi yan balik. Die kate kena check in sebelum mghrib ye. N smpat plak die pesan, pi la mkn2 dulu..mkn yg sedap2 sbb sok dh bsalin kena pntang dh.. hehe..sporting la plok dokte ni. Sejuk trus ati yg gundah gulana ni.

So ptg tu dgn lajunye we all balik semula ke kuarters n packing2 brg. Alhamdulillah sgt allah bg peluang yan kemas2 ape yg ptut sehari dua sblum ni. Instinct nk basuh mmbsuh baju bby n bju sndiri tu rupa2 nya mmg ade makna. Mmg yan nk bsalin awal rpenya. Kalo la yan rilek2 lg lepak kat umah mertua n xprepare brg2 bby, xke naya idup. Huru hara wei. So uolls mak2 preggy kalo ade instinct yg kuat mcm yan ni, means mesti ade bnda nk berlalu. So uolls kena folo instinct tu tau. Huhu..

So bermulalah episode warded dihospital isnin malam tu. Esoknye pagi2 yan mesej husben suh beli tuala baby, sarung tgn bby dan beberapa lagi keperluan dalam pantang nnt. Dan pagi selasa tu jugalah pada pukul 7.30 a.m yan diinduced dgn pil induce masuk melalui vagina dan serviks. Sakit kontraksi bermula pada pukul 12p.m dan sakit kontraksi kritikal sakit sgt pukul 4.30 p.m till 7p.m…yan selamat bsalin pukul 7.10pm dgn sekali induce shaja…kali ini, yan xkena episiotomy tau n teran 4 kali je dgn lafaz allahuakbar kuat2 bby yan selamat keluar. Alhmdulillah. Walaupun bby cenonet, so far so gud, sempurna sifatnye, jantung pun normal dan tiada jaundis. Terima kasih ya ALLAH kerana permudahkn sangat urusan melahirkan bby yan ni. 


Ini lah die si jantung hati kami yang kedua:

ALIF UMAR BIN MOHD HASLIMAN
Berat: 2.05kg
Jantina: lelaki
Tarikh lahir: 02/12/14
Usia dalam kandungan: 36 minggu
Cara dilahirkan: normal dan induce deliver
Waktu lahir: 7.10 p.m
Tempat lahir: hosp. tanah merah, Kelantan

‘SEMOGA KAMU MENJADI ANAK YANG SOLEH  DAN JADILAH KAMU SALAH SEORANG PENGHUNI SYURGA DIAKHIRAT NANTI’

3 comments:

  1. tahniah kak, heheee...pola kit dah selamat terima taw... - farah... ni blog kita

    ReplyDelete
  2. Hehe..tenkiu..maaf ye xdpt update cara menjahit lagi sebab baru je ditimpa musibah banjir ni..24 till 28 hb ri tu..sob3..dugaan dtg tdk disangka..

    ReplyDelete
  3. kte bru 33 minggu AFI 8.. kne repeat scan lg 2 minggu,kalau trun lg masuk wad,dipaksa beranak

    ReplyDelete