Hubungi saya:

Hubungi saya:

Friday, 25 April 2014

KELAS JAHIT WHATSSAPP: BELAJAR SAMPAI LULUS!!!!!!!


BELAJAR SAMPAI LULUS!!!!!!

(fuiyoooooo..moto tu beb...)

anda teringin sangat nak belajar jahit?
anda fulltime housewife and kena buat keje umh, jaga anak, memasak membasuh
so takde mase nak g kelas jahit?
anda fulltime worker so lagi takde mase nk pi kelas jahit?
kelas jahit face to face lagi mahal? (RM300++ untuk satu jenis baju...xcaye sila compare)
kalo nak pi kelas jahit di institusi kemahiran dimelesiaa atau kursus lain memerlukan masa sekurang-kurangnya sehingga 6 bulan untuk tamat pengajian?? dan kena hadiri kelas dari hari isnin sampai jumaat plak tu dari pukul 8.00 a.m till 5p.m... whattttt???
pastu hanya dapat elaun rm100-rm200 je setiap bulan tapi, makan minum dari pagi sampai petang, minyak kereta n bla, bla, bla nak kena tanggung sndiri...xberbaloi kan??
haihhhhhh...banyaknye halangan kan ???
hah dah tu ape tunggu lagi,
jom gunakan teknologi yang ada.
sekarang ni dunia dihujung jari
kalo kat universiti boleh buat pengajian jarak jauh,
kenapa kelas jahit xboleh pulak kan??
kuatir xleh nk folo ajaran guna whatssapp je??
ehhh..belum cuba belum tau kan...
xrugi ok tahu menjahit...jimat sgt...(actually xde la jimat sgt pun..hehe sbb nk start jahit tu kena la de mesin jahit tepi, jahit lurus gak..mau ribu2 gak nk kena bli...huhu...tapi xpe..anda jaga mesin tu dgn baik, insyaallah bole pakai smpai anak cucu,,,pastu anak beranak pakai baju yg anda jahit untuk long term, mmg jimat berganda-ganda...suami pun makin syg sbb isteri boleh jana pendapatan sampingan keluarga dgn menjahit..pastu anda pun bole bgaya sakan nk pakai macam-macam jenis baju...jahit je la nk pesen ape...kompem bole...dari hobi, minat, turun ke hasil lumayan ok...haihhhhhh...bnyak sgt advantage..
awal-awal ni aku nak ajar 3 pakej je dulu...baju yang kebanyakan orang pakai..
baju kurung, kurung moden, blaus
selalu sgt kan...xcaya boleh la wat survey (kajian..keh3)

dah tu ape tunggu lagi...moh la kita...berikut disertakan sedikit perincian dan info yang anda perlu tahu untuk join kelas whatssapp ni..


Cara-caranye:
mesej aku dulu, guna fb, blog, email atau sbgnya..tapi by phone lg bgus n aku akan open whatssapp
bitau nak belajar pakej mane
booking tarikh, mase yang sesuai (anda and aku free bila----berapa lama anda perlukan mase adalah bergantung berapa lama step by step sampai ke final baju dapat disiapkan ...xpham?
kire depends la smpai la siap satu baju tu aku akan follow anda
pastu aku akan bitau apa alatan yang perlu anda sediakan
aku bagi nota sikit untuk anda review
pastu ape lagi jom belajar jahit la....
**yuran kelas hendaklah dijelaskan terlebih dulu yek...aku follow anda sampai anda berjaya..cayok..cayok...

Alatan jahitan yang diperlukan:

1. Pita ukur
2. pensil
3. pemadam
4. kertas A4
5. pembaris
6. kertas minyak/coklat
7. set pembaris tukang jahit----pembaris L, pembentuk, lurus
8. gunting kertas
9. roda surih
10. kertas karbon dressmaker
11. jarum peniti
12. kapur penanda/kapur tukang jahit
14. gunting kain
15. benang
16. jarum jahit
17. mesin jahit tepi
18. mesin jahit lurus
19. kain pelapik leher/ staflex lembut
10. kalkulator

aksesori:
- butang baju kurung
-cangkuk dan palang
- butang ketap
-cangkuk dan palang
-zip 8' (untuk kain)
-zip biasa @ zip sorok 18' ( belakang badan baju kurung moden)

PAKEJ A: BELAJAR JAHIT BAJU KURUNG SIMPLE
(RM100 )

Ciri-ciri baju yang dihasilkan:
- jenis potong bahu
- bahu ada span
- takde kekek
- leher  guna kain pelapik leher
- tali butang guna benang
- kain: getah semua, berzip
- kelepet bawah baju jahit silang pangkah
-pinggang kain jenis pinggang sambung.

Skop pembelajaran:

1. melakar pola kecil  (guna A4 Paper)

-ukur badan pada baju atau pada badan sendiri
-mencatat ukuran yang diperlukan:
    lebar bahu, labuh baju, labuh tangan, buka tangan, keliling ketiak, pesak atas, pesak tgh, pesak bawah,         keliling pinggang, keliling punggung, labuh kain, keliling leher
- belajar lukis pola pada kertas A4 dulu.

2. melakar pola sebenar (kertas minyak)
- lukis pola ikut ukuran badan anda
- gunting pola

- lakar bulan leher ikut saiz leher anda
-gunting pola: anda digalakkn lukis pada kertas staflex keras (so that anda boleh simpan bulan leher anda sampai ke anak cucu)

3. menekap pola pada kain
- tekap pola badan
- tekap pola pesak tepi
- tekap pola lengan
- tekap pola kain

-tekap bulan leher pada kain staflex
-staflex tampal pada kain lebihan
-sediakan bulan leher

-sediakan span bahu

4. jahit tepi semua keratan kain

5. start menjahit
   kain --buat susun kain, jahit zip, jahit getah pinggang,jahit cangkuk dan palang
   badan---cantum bahu, cantu pesak, cantum pesak dengan lengan,
   kemaskan leher---cantum pelapik leher
   cantum kan bdn , lengan kiri dan kanan.

6. kemaskan jahitan kelepet bawah baju, hujung lengan dan pelapik leher

7. done...siapppp...



PAKEJ B: BELAJAR JAHIT BLAUS

(RM80)

PAKEJ C: BELAJAR JAHIT BAJU KURUNG MODEN
(RM120)
*** update len ari...hehe


2 comments:

  1. Ade buat lagi x kelas jahitan camni? Bleh whatssapp sy 0199008019

    ReplyDelete